Efficiënter werken door het gebruik van BIM

Werken met BIM levert grote besparingen op. Het werken met BIM (Bouw Informatie Model) is als volgt uit te leggen. Alles draait om een virtueel model, waar alle informatie over de bouw van een gebouw is verzameld. In Nederland heeft BIM een hoge vlucht genomen. Meer dan de helft van de bouwers in Nederland maakt gebruik van BIM. Uiteraard zijn er tegelijkertijd veel organisaties die de voordelen van BIM nog niet hebben ontdekt. In deze blog gaan we in op het gebruik van BIM en hoe de BIM werkwijze kan bijdragen aan een kostenbesparing in jouw project en/of organisatie.

Wat is de BIM werkwijze?

BIM staat voor Bouw Informatie Model, afkomstig van de Engelse afkorting Building Information Model. Tijdens het BIM proces wordt alle relevante informatie opgenomen in één digitaal 3D model. Elke betrokken partij kan informatie toevoegen en bewerken.

In een traditionele bouwtekening wordt er niet gevraagd naar een compleet beeld. Het BIM model eist dat juist, op deze manier kunnen knelpunten naar boven worden gehaald die anders pas in een veel later stadium opgemerkt zouden worden. Een BIM model geeft een overzicht van alle elementen met hoeveelheden, materiaal en afwerkingen. Dit overzicht kan je bijvoorbeeld koppelen aan een meerjarenonderhoudsplanning (MJOP). Met de combinatie van BIM en een MJOP heeft u tijdens het ontwerpen en bouwen van een gebouw inzichtelijk wat de onderhoudskosten op dit moment en over 30 jaar zijn. Het BIM model geeft virtueel inzicht in jouw portfolio. BIM helpt dus om fouten en kosten drastisch te beperken en zo faalkosten terug te dringen.

De voordelen van BIM

BIM biedt zowel voordelen bij het ontwerpen van nieuwe gebouwen, als bij vernieuwing of renovatie van bestaand vastgoed.

Ten eerste zorgt BIM voor meerwaarde bij een heleboel partijen. Zowel projectontwikkelaars, architecten, ingenieurs, aannemers of fabrikanten hebben baat bij BIM. Kortom, iedereen die zicht met de bouw bezighoudt van het aankomende project, heeft baat bij deze methodiek.

Daarnaast is BIM handig voor een aannemer omdat, het inzicht biedt in de specificaties van een gebouw. Door een paar klikken uit te voeren in het systeem wordt het duidelijk voor een aannemer hoeveel deuren hij bijvoorbeeld moet bestellen bij een leverancier en welk materiaal daar voor nodig is. Dit resulteert in efficiënter werken, wat een gunstig effect heeft op de kosten, de duurzaamheid en ook de veiligheid op de werkplaats.

Verder heeft BIM voordelen bij problemen zoals het kapot gaan van een airco-installatie of een deur. Om deze installatie of deur te repareren of vervangen, is er specifieke informatie nodig over dat specifieke product. Wie BIM gebruikt, hoeft geen eigen metingen te doen of oude mappen door te lezen. Alle benodigde informatie staat namelijk in het BIM model.

Ook kan BIM ook helpen bij het opzetten van ‘slimme’ gebouwen. Dit is een ontwikkeling die de laatste jaren in trek is. Ook wel smart buildings genoemd; gebouwen waarin processen of indeling en gebruik worden geoptimaliseerd door sensordata te koppelen aan de gebruikte software. BIM kan de basis voor deze slimme gebouwen vormen en sensordata kan de juiste context hierin tonen. Een voorbeeld kan zijn; het monitoren en reguleren van de temperatuur, de luchtvochtigheid bepalen en stofgehaltes in een gebouw meten.

Beginnen met BIM

Hierboven zijn een aantal voordelen van BIM besproken. Ben je enthousiast geworden en wil je zelf aan de slag met BIM? Maar je weet nog niet goed hoe je moet beginnen? Wij hebben een aantal stappen op een rijtje gezet om een goede richting te kunnen inzetten naar het werken met BIM:

1. Oriënteer je op de mogelijkheden van BIM

Stel jezelf een aantal vragen, zoals:

  • Wat doet de branche als geheel en wat is jouw rol daarin?
  • Hoe kan BIM iets voor jouw organisatie betekenen?
  • Wat kan jouw organisatie met BIM bereiken?
  • Welke voordelen kunnen er gekoppeld worden aan jouw organisatie?

Je doet in de eerste stap veel onderzoek. Je leest artikelen en/of kijkt webinars. Je probeert zoveel mogelijk kennis op te doen in deze eerste stap.

2. Vind een partij die je helpt aansluiting bij BIM te vinden

Zoek een ervaren BIM-coördinator binnen jouw branche. Een andere optie is op zoek te gaan naar een partner die zich in BIM-vraagstukken specialiseert. Je kan ook gebruik maken van een afstudeerstudent die bijvoorbeeld voor jouw organisatie gaat uitzoeken wat BIM kan betekenen voor jouw organisatie.

3. Bereid jouw organisatie voor op een transformatie

Vraag jezelf eerst af of de organisatie deze verandering aankan. Wanneer het antwoord ja is, is het cruciaal om de gehele organisatie mee te krijgen. Je hebt geen zin in weerstand, deze mensen zitten de transformatie alleen maar in de weg. BIM is niet iets wat je alleen kan opbouwen, dit moet je doen met elkaar! Communiceer met elkaar en breng de werkprocessen en de diverse functies in kaart.

4. Aan de slag!

Biedt van tevoren een cursus/training aan op het gebied van BIM om iedereen in de organisatie kennis te laten maken met BIM. Na deze interne training/cursus start je met BIM’men. Kies een concreet en niet al te compex project om mee te beginnen en wanneer je voorzichtig start en je aanpak klopt, kan je de aanpak steeds verder uitrollen en uitbreiden.

BIM is een grote stap in de bouwwereld. De bouwwereld is vaak nog ouderwets en veel papierwerk. Dankzij dit model kan er in de toekomst beter worden samengewerkt door verschillende partijen, efficiënter worden gewerkt en sneller. Ik denk dat BIM de toekomst wordt, we zeggen gedag tegen papierwerk en oude documentatiemappen. Alles opgeruimd, gesorteerd en simpel op één plek verzameld! Wie wordt daar niet enthousiast van?

Delen op:

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Academy
Jaimy ten Dam

De kracht van IPMA

“Gecertificeerd Projectmanager”. Waar hebben we het dan over? Eén van de opties om een gecertificeerd projectmanager te worden is door het behalen van de IPMA

Lees verder »